Aktualności

DOŚWIADCZENIA Z JAJKIEM

DOŚWIADCZENIA Z JAJKIEM

 

  1. Gumowe jajko. Nalewamy do szklanki octu spirytusowego i umieszczamy w niej surowe jajko. 10 godzin później skorupka jest rozpuszczona, a jajko podtrzymuje membrana. Można je delikatnie ściskać.
  2. Świecące, gumowe jajko.
    Bawimy się w małego przyrodnika – potrzebna jest mała żarówka,
    z jakiejś zabawki albo zwykła latarka (warto w tym przypadku nałożyć na nią kolorową bibułę) – podświetlamy gumowe jajko by zaobserwować jak wygląda

w środku.

  1. Niezniszczalne jajko. Bierzemy surowe jajo i owijamy kilka razy folią spożywczą. Próbujemy ścisnąć a jajka z całych sił za pomocą dwóch dłoni (jak piłeczkę tenisową). Jajko nie pęknie, ponieważ jego konstrukcja jest idealnie przemyślana

i gdy nacisk rozkłada się równomiernie – nie ma szans aby je uszkodzić.

Co innego gdy skupimy siłę w jednym konkretnym punkcie.

  1. Żółte jajko na twardo.

Bardzo prosta i efektowna zabawa!
Owijamy jajko w ścierkę i z dwóch stron mocujemy gumkami.

Następnie energicznie nim kręcimy , tak by w środku zmieszało się białko
z żółtkiem.  Po ugotowaniu jajko będzie całe żółte w środku .

  1. Jak oddzielić żółtko od białka?

Stłuczone jajko bardzo nam się przyda! W planach badawczych widnieje kolejne nurtujące nas pytanie „jak oddzielić żółtko od białka?”. Do tego zadania potrzebujemy plastikowej butelki. Zatrzymujemy ją na jajkiem, lekko naciskamy plastik, by wypuścić powietrze i jednocześnie wessać żółtko do środka, wtedy szybko podnosimy, by żółta część nie uciekła nam z powrotem, tylko przekładamy do drugiej miski.